Алергія на авокадо виникає через чутливість до березового пилку та латексу

0 4 521

Алергія на авокадо не така поширена, як гіперчутливість до арахісу або молюсків, але може бути не менш небезпечною.

Сенсибілізація до цього екзотичного плоду може проявлятися двома способами. Перший – це синдром оральної алергії, симптомами якого є відчуття свербежу в ротовій порожнині, на губах, в горлі або на ділянці шкіри навколо рота. 

Виникають ці симптоми під час вживання авокадо в їжу або через декілька хвилин після того. Особливо схильні до такої реакції особи, які страждають на алергію до пилку берези

Друга причина, чому люди розвивають чутливість до авокадо, – це перехресна алергія, що виникає у пацієнтів, вже гіперчутливих до латексу. Такий зв’язок є наслідком подібності алергенних білків, що містяться в авокадо, до білків каучуку, з якого виготовляють латекс.

Але сенсибілізація може бути й зворотною: спочатку розвивається алергія на плід, потім – на латекс.

Окрім як до авокадо люди з алергією до латексу можуть мати чутливість до бананів, ківі, каштанів та папаї. 

Прояви алергії до авокадо

Симптоми алергії на латекс-авокадо охоплюють:

  • набряк губ;
  • чхання;
  • свербіж очей;
  • дискомфорт у шлунку, включаючи блювоту.

Також можуть  розвинутися системні реакції, такі як кропив’янка та/або анафілаксія, що проявляється, зокрема, набряком дихальних шляхів та утрудненим диханням. Щоправда, цей вид реакції на авокадо зустрічається дуже рідко. 

Окрім того, при контакті з авокадо (наприклад, під час приготування) можуть з’явитися шкірні реакції.

Не виключено, що їх спричиняють пестициди або хімікати для посівів, які застосовують при вирощуванні плодів. Позбутися цих реакцій може допомогти миття авокадо безпечними для їжі засобами, які видалять хімічні речовини з поверхні плоду.

Допоможе знизити ймовірність виникнення реакцій до авокадо вживання плодів, які вирощувалися органічним методом, тобто без застосування хімічних речовин. 

Утім, найкращий засіб уникнути алергічної реакції на авокадо – виключити його з раціону та уникнути будь-якого контакту з ним.

Однак не все так просто: адже алергія до авокадо, як правило, не виникає окремо, і, як ви бачите, спостерігається на фоні чутливості до інших продуктів, латексу, пилку. 

А тому виключення лише авокадо з вашого раціону може бути недостатньо. Та й самостійно встановлювати собі діагноз алергії на авокадо – справа невдячна. 

Як саме діагностується алергія на авокадо

Щоб визначити, чи сенсибілізовані ви саме до авокадо, лікарі використовують м’якуш цього фрукта: до нього занурюється ланцет, яким потім на шкірі роблять невеликі проколи. Це так званий прик-ту-прик-тест. 

Його лікарі-алергологи застосовують, позаяк шкірного тесту чутливості до авокадо, розробленого фармкомпаніями, не існує.

Тому більш інформативним у цьому випадку буде молекулярний тест на алергію, який допомагає визначити чутливість зразу до майже 300 алергенів. Серед них – і латекс, і авокадо, різноманітні фрукти та овочі, березовий та інший пилок.

На основі результатів тесту лікар не лише складе вашу дієту, а й розповість, у які періоди особливо важливо уникати авокадо, щоб не підсилити симптоми алергії до пилку берези. 

За пилкуванням цієї рослини ви можете слідкувати самостійно та через алергопрогноз на сайті «Все про алергію». 

Щоб допомогти лікарю-алергологу розібратись, яка саме їжа могла стати причиною ваших неприємних симптомів, ведіть харчовий щоденник. 

Те, що ви з’їли, можна записувати на папері або заносити у відповідні програми на смартфоні, занотовуючи туди й негативні відчуття, які виникли після вживання певних продуктів. 

Харчовий щоденник потрібно вести впродовж як мінімум 3-4 тижнів.

Коментарі
Loading...