Люди з алергією на арахіс можуть спокійно їсти лісові горіхи,
але близько 40 відсотків уникають цього
Нова стаття в науковому журналі Американського коледжу алергії, астми та імунології (ACAAI) стверджує: більшість пацієнтів, у кого діагностована алергія на арахіс, можуть безпечно їсти лісові горіхи. Однак майже 40 % таких осіб з різних причин добровільно уникають усіх видів горіхів. Найпоширеніша причина — потенційний ризик перехресної алергічної реакції.
Перебіг та висновки експерименту
Результати дослідження показали, що майже 90 % людей, які страждають алергією на арахіс, потенційно могли нормально переносити мигдаль, але 33 % з цієї групи віддали перевагу суворому уникненню будь-яких горіхів — через страх алергічної реакції.
Найпоширенішою причиною уникнення всіх видів горіхів була мінімізація ризику перехресного контакту. Це може статися, коли їжа готується з чимось чи поблизу чогось, що містить алерген. Кухонні інструменти, такі як ножі або ложки, також можуть сприяти перехресному контакту, якщо використовуються для змішування декількох продуктів.
З 258 зареєстрованих у дослідженні людей, хворих на алергію до арахісу:
- споживали всі види горіхів — 37 %;
- споживали деякі, але не всі, — 24 %;
- зовсім не споживали горіхи — 39 %.
Зі 100 пацієнтів, які уникали усіх горіхів:
- рівно половина повідомили, що відчувають страх перехресного контакту;
- стверджували, що просто не мають бажання споживати будь-які горіхи, — 16 %;
- не вживають горіхи через молодий вік — 13 %;
- не вживають горіхи через велику ймовірність виникнення алергії —12 %.
Було виявлено, що люди з алергією до арахісу, які вживають продукти із запобіжним маркуванням, частіше обирають їжу з горіхами у порівнянні з тими, хто не користується продуктами із маркуванням.
Застережне маркування надає відомості на кшталт: “може містити”, “оброблені у приміщенні, де також обробляється” або “зроблене на обладнанні з”. З такими написами також часто зазначають перелік інгредієнтів. Ця інформація добровільно надається виробниками, але маркування не вказує напряму, безпечно вживати продукт чи ні.
З учасників дослідження 37 % тих, в кого встановлена алергія на арахіс, вживали продукти з маркуванням, а 63 % повідомили, що просто повністю уникають усіх продуктів із застережною інформацією.
Люди, які страждають алергією на арахіс, повинні знати, що вживання деяких, якщо не всіх горіхів, може бути для них безпечним і зробити внесок у поживне харчування.
Висновок
Американські дослідники зазначають: безумовне уникання харчових продуктів із застережним маркуванням може надто обмежувати раціон людей з алергією на арахіс. Якщо ви страждаєте на будь-яку харчову алергію, вживання певних продуктів маєте обговорювати зі своїм алергологом, створюючи таким чином власну дієту.