Від алергії на брусницю може постраждати язик

0 581

Північну ягоду брусницю визнали засобом профілактики захворювань сечовивідної системи. Але при цьому вона здатна також викликати алергічну реакцію. І вражає алергія на брусницю язик.

Упродовж останніх років брусницю (Vaccinium vitis-idaea L.) все частіше позиціюють як природні ліки, що профілактують розвиток повторних сечових інфекцій. Ці цілющі властивості ягоди зумовлені здатністю затримувати або уповільнювати приєднання збудників інфекції до слизової оболонки сечових шляхів. 

Відтак ще на початку 2000-х років у США та країнах Північної Європи брусничний сік було включено до рекомендованих засобів профілактики хронічних інфекцій сечовивідних шляхів у людей похилого віку. А ще рекомендовано як спосіб запобігати повторним гострим неускладненим інфекціям сечовивідних шляхів у сексуально активних жінок.

Окрім цього брусниця є джерелом більшої, ніж у значній частини інших плодів та ягід, кількості флавоноїдів. Зокрема кверцетину. 

Головною ознакою речовин цього класу є потужна антиоксидантна дія. Відтак,

споживаючи брусницю, можна не лише насолодитися приємним смаком, а й пройти курс профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань. 

Хоча, звичайно, покладатися виключно на ці північні ягоди не варто.

Як проявляється алергія на брусницю

Утім, корисні властивості брусниці можуть бути перекреслені її здатністю викликати алергічну реакцію. На сьогодні в науковій літературі описано лише один такий випадок. 

Він стався з 25-річною жінкою, яка мала в анамнезі алергічний риніт, що розвинувся внаслідок сенсибілізації до пилового кліща. Але при цьому жінка не страждала на харчову алергію та не мала нападів анафілаксії системної алергічної реакції, що загрожує життю.

Напад алергії у жінки стався, коли вона з`їла в ресторані котлету, запечену картоплю та варення з брусниці. Під час їжі у неї навколо рота виникло відчуття свербежу та з`явилися червоні кола.

Ці симптоми зникли самі. Однак при проведенні шкірного прик-тесту зі свіжою брусницею у жінки з`явилося ущільнення діаметром 5 мм, тобто середнє за розміром, та почервоніння діаметром 20 мм.

При цьому аналогічні тести з іншими продуктами, при споживанні яких жінка відчула алергічні симптоми, не викликали жодної реакції.

Через декілька днів жінка на власний ризик знову скуштувала брусничне варення. При цьому у неї одразу з`явилися сильний свербіж у роті, в горлі та на язиці, а також ущільнення біля рота. 

Алергени брусниці

Проведений після цього аналіз крові на антитіла виявив у сироватці жінки специфічні імуноглобуліни IgE, які імунні клітини продукують у відповідь на алергічну реакцію. 

Науковці поки не встановили, які саме молекули цієї ягоди можуть спричинити реакцію гіперчутливості. Це можуть бути як алергенні білки, наприклад, переносники ліпідів (LTP), так і саліцилати, на які багаті інші ягоди. Зокрема малина, а також лохина, яка разом із брусницею та чорницею належить до родини вересових.

На наявність білків-переносників ліпідів у ягоді вказує той факт, що симптоми в описаному випадку алергії на брусницю викликало якраз варення. Тобто термічно оброблена ягода. Адже саме LTP відомі стійкістю до термічної обробки та травлення. 

Білки цього ж класу вже відкриті у чорниці. Це найближча родичка брусниці, яка входить з нею до одного роду − Vaccinium.

Вчені вважають, що LTP також здатні викликати й потенційно небезпечну для життя анафілаксію. Втім, у випадку із брусницею таких симптомів зафіксовано ще не було.

Діагностика та профілактика алергії на брусницю

Але навіть при такій невизначеності поява описаних вище та інших неприємних симптомів при споживанні брусниці має стати сигналом щодо необхідності проконсультуватися з лікарем-алергологом.

Адже лише він може підтвердити або спростувати діагноз «алергія на брусницю». І якщо ви дійсно сенсибілізовані до цієї ягоди, доведеться відмовитися від її споживання, а також ласування джемами та іншими виробленими із неї продуктами. 

А на випадок, якщо цього уникнути не вдалося, алерголог призначить вам індивідуально підібрані антигістамінні препарати.

Коментарі
Loading...