Британські та американські вчені спростували міф про шкідливість глютену
Вживання в їжу продуктів, що містять глютен, не викликає шлунково-кишкових симптомів у людей, які не мають чутливості до нього або його непереносимості. Про це свідчать результати подвійного сліпого рандомізованого контрольованого дослідження (DRCT), яке провели у Великобританії.
Чи для всіх корисна безглютенова дієта
Автори зазначають: це дослідження стало першим, яке продемонструвало, що споживання борошна зі вмістом глютену не викликає симптомів у здорових людей.
Результати експерименту підтвердили, що глютен не викликає симптомів у тих, хто не має фізіологічної чутливості до нього (тобто у більшості населення). Тому безглютенова дієта без вагомих на те підстав не має сенсу та навіть може бути шкідливою.
Як зазначив Бенджамін Лебвол, доктор наук, директор клінічних досліджень Центру хвороби целіакії в Колумбійському університеті, Нью-Йорк (США), це добре проведене дослідження стосується поширеної в суспільстві думки, що глютен шкодить здоров’ю навіть тих, у кого немає целіакії або чутливості до цього білка.
Попри те, що вживання глютену безпечне для людей, які не мають чутливості до нього, відгуки деяких знаменитостей та спортсменів створювали уявлення про те, що дієта без глютену (GFD) є здоровішою, вважають науковці.
Дійсно, дослідження ринку показало, що 44 % американців купують їжу, що не містить глютен. Але з інших причин, ніж чутливість до цього білка. А 65 % вважають, що GFD є кориснішою для здоров`я.
Експеримент в Університеті Шеффілда
Саме через необхідність відокремити людей, яким безглютенова дієта приносить користь, від решти, науковці з Університету Шеффілда (Великобританія) провели своє дослідження, аби визначити, як глютен впливає на здорових добровольців.
Це були 21 жінка та 7 чоловіків із середнім віком 38 років. Всі вони зробили серологічне тестування для виявлення целіакії.
Усі добровольці протягом двох тижнів дотримувалися безглютенової дієти та пройшли оцінку за шкалою шлунково-кишкових симптомів, яка застосовується для вимірювання базових болів у животі, рефлюксу, нетравлення, діареї та запорів. Візуальна аналогова шкала також використовувалася для вимірювання «загальної втоми».
Далі дослідники випадковим чином призначили учасникам експерименту додавати до раціону борошно з вмістом глютену або безглютенове — двічі на день протягом двох тижнів.
Ті, хто входив до «глютенової» групи, отримували 14 г глютенового білка щодня. Протягом цього етапу дослідження учасники з обох груп продовжували дотримуватися безглютенової дієти при вживанні іншої їжі.
Після закінчення випробування волонтерів знову оцінили за шкалою шлунково-кишкових симптомів.
За даними авторів дослідження, у тих учасників, хто вживав глютен під час другої частини експерименту, наприкінці випробування зменшилися негативні симптоми, виявлені на його початку. Лише один учасник групи, якій у раціон додавали глютен, повідомив про погіршення деяких симптомів без поліпшення інших.
Різниця між групами стосовно симптомів болю у животі була несуттєвою. Одначе в учасників глютенової групи значно знизився показник діареї.
Отже:
Науковці вважають, що GFD не є більш здоровою, ніж дієта з глютеном. Їх дослідження є клінічним обґрунтуванням того, чому потрібно відмовляти людей без діагностованої чутливості до глютену від такої дієти.
Проте цей висновок стосується людей, які пройшли необхідні тести й впевнені, що будь-які їхні шлунково-кишкові симптоми не пов’язані з жодною з форм чутливості до глютену.
Така діагностика важлива ще й тому, що шлунково-кишкові симптоми можуть супроводжувати синдром подразненого кишечника. Для пацієнтів з таким діагнозом обмеження глютену є, навпаки, шкідливим, і симптоми подразнення через відсутність цього білка можуть посилюватись.