Грудне молоко із незбалансованим мікробним складом може стати причиною алергії у дитини
Заселення організму новонародженого малюка різноманітними мікробами відіграє головну та вирішальну роль у формуванні його імунітету. Одним із джерел корисних бактерій є материнське молоко, через яке малюк також отримує материнські антитіла IgA. І, як з`ясували науковці, алергія та грудне молоко пов’язані: брак у його складі певних бактерій може стати причиною розвитку захворювання.
Раніше вчені помітили, що алергія у дітей пов`язана з реакцією антитіл IgA на мікробіом кишківника вже у віці одного місяця, коли немовля отримує ці антитіла із материнським молоком.
Відтак науковці вирішили визначити мікробний склад і наявність бактерій, вкритих антитілами IgA, у грудному молоці. У раціон жінок до і після пологів додавали бактерії Lactobacillus reuteri.
У проведеному дослідженні взяли участь 40 матерів. У їхніх дітей протягом перших семи років життя розвивалися або не розвивалися алергічні та астматичні симптоми.
Вчені встановили, що материнське молоко, яке вживали діти з алергією, мало значно менше бактерій у порівнянні з молоком матерів, чиї діти алергії не мали.
Зміні мікробіому материнського молока та збільшенню кількості бактерій у ньому сприяло вживання жінками пробіотичних добавок з лактобактеріями. Як до, так і після пологів.
Отже,
споживання немовлям грудного молока зі зменшеним мікробним складом в перший місяць життя корелює зі збільшенням ризику розвитку алергії у дитинстві.
При цьому пробіотичні добавки, якщо вживати їх під час вагітності, змінюють як склад мікробіому материнського молока, так і пропорцію бактерій, вкритих IgA.
Такі висновки дослідження підтверджують: зміни мікробіому грудного молока і його взаємодії з антитілами можна використовувати як стратегію здорової мікробної колонізації новонароджених з метою зменшення у них ризику алергії.