Люди з алергією на пилок берези можуть мати алергію на сою
Одним із найсильніших дерев-алергенів є береза, пилок якої з’являється в повітрі наприкінці березня – початку квітня. Його небезпечність полягає не лише в самому факті алергенності: люди, чутливі до пилку берези, часто схильні до алергії до пилку інших рослин, а також на деякі овочі, фрукти, ягоди, що мають у складі білок, схожий за структурою на алергенний білок берези.
Це явище має назву перехресної алергії.
Одним із випадків перехресної реакції при алергії до пилку берези є алергія до сої. Таку алергію, за приблизними оцінками, має близько 0,4% населення. Втім, алергічна реакція на цього представника родини бобових може бути й первинною, тобто не пов`язаною з алергією на березовий пилок.
Сьогодні соя зустрічається в багатьох продуктах – від ковбас до дитячого харчування. Вона вважається здоровою їжею, джерелом білків і замінником м’яса. Тому її включають як окремий продукт у свій раціон люди, що дотримуються вегетаріанської або веганської дієти, а також ті, хто прагне зробити харчування більш корисним.
Ще одна категорія споживачів сої та її продуктів – люди, які мають непереносимість лактози або алергію до молочного білку. Тому вони замінюють коров’яче молоко соєвим. Та навряд чи очікують, що соя також може спричинити алергічну реакцію.
Її типові симптоми – свербіж та набряк слизової оболонки ротової порожнини та глотки безпосередньо після вживання соєвих продуктів. Також можливі висип на шкірі або шлунково-кишкові розлади.
У дуже чутливих людей ймовірні сильні алергічні реакції на сою. В окремих випадках – навіть анафілактичний шок у поєднанні з серйозними порушеннями кровообігу.
Причому при алергії до березового пилку оральний алергічний синдром спричинений вживанням термічно необробленої сої, частіше — саме соєвих напоїв, того ж молока. При приготуванні їжі, яка містить соєвий компонент, цей білок руйнується під час нагрівання.
Однак не всі соєві продукти містять білок, споріднений до білка пилкових зерен берези. Інші, не споріднені з березовим, соєві білки є також алергенними.
Погана новина у тому, що вони не руйнуються при нагріванні. Отже, для людей, чутливих до таких білків, соя залишається алергенною у будь-якому вигляді.
Тож людям з алергією до пилку берези та/або до сої варто намагатися уникати будь-яких продуктів, які її містять.
Єдиний спосіб точно дізнатись, чи є у вас алергія до сої, тільки на термолабільні або ж на всі її білки, — молекулярна алергодіагностика за допомогою персоналізованого молекулярного тесту ALEX.
А от підібрати правильну дієту на основі результатів цього тесту вам зможе лише лікар.
Детальніше про алергію, причини її виникнення та ускладнення йдеться у статті “Що таке алергія”.