Щавель: і на нього теж буває алергія

Щавель або, як його ще називають українською, квасок – це не лише смачний зелений борщ та джерело вітамінів влітку, а й ризик виникнення алергії. Проте, не від споживання самого кваску, а від його пилку. Щавель цвіте в Україні з квітня по вересень.

І мова йде не стільки про квасок, який люди висаджують у себе на городах, скільки про дикорослі види щавлю, яких у нашій країні налічується 25.

А у північній півкулі, звідки щавель родом, росте більше як 200 видів цієї рослини. За даними молекулярної діагностики алергії, до пилку щавлю чутливі 3 % хворих на поліноз українців. У Європі ця цифра може бути більшою.

Щавель – багаторічна трав’яниста рослина з коротким коренем і борознистим стеблом 30-100 см заввишки.

Нижні листки видовжені, списоподібні й утворюють розетку біля кореня. Вони мають довгий черешок.

А от листки, що оточують стебло, – сидячі й відрізняються від нижніх за формою. У щавлю кислого, який вживається у їжу, верхні листки з часом стають червонуватими.

щавель_квити

Найвищі концентрації пилку щавлю спостерігаються наприкінці червня. Проте, алергенний пилок – не єдина небезпека від щавлю, корисного вмістом вітамінів та калію, білків, вуглеводів, клітковини й органічних кислот.

Щавель кислий не рекомендують вживати у великій кількості і протягом тривалого часу через високий вміст щавлевої кислоти, здатної викликати порушення мінерального обміну і функції нирок. Адже кислий і кінський щавель сприяють розвитку подагри, утворенню оксалатних ниркових каменів, що веде до нирковокам’яної хвороби.

борщ_

Квасок протипоказаний при запальних захворюваннях нирок, гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Щавель ускладнює засвоєння кальцію і може сприяти розвитку остеопорозу.

Але якщо вміст щавлю у своєму раціоні ви можете контролювати самостійно, то вміст потенційно алергенного щавлевого пилку у повітрі контролювати вам допоможе алергопрогноз.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР