Діагностика астми

0 2 700

Пацієнтові необхідно провести спірометрію — це метод, за допомогою якого оцінюють функцію зовнішнього дихання. За необхідності лікар проведе додаткові дихальні тести.

Чи може дихальний тест довести, що у мене астма?

Спірометрія — дихальний тест, який зазвичай використовується для підтвердження діагнозу астми. Якщо функція легень за результатами тесту спірометрії нижче очікуваної, це свідчить про наявність звуження дихальних шляхів, але може бути наслідком декількох причин, окрім астми.

spirometry

Вимірювання функції легень в той час, коли у людини є симптоми, і після того, як вона приймала ліки, може бути особливо корисним. Якщо у людини з симптомами, подібними до астматичних, функція легень покращується спонтанно або після застосування ліків, можна припустити, що вона має астму.

Коли тести на дихання нормальні, а астма підозрюється, лікар може провести бронхопровокаційний тест.

Що таке бронхопровокація?

Це тест, в якому речовину (наприклад метахолін) або інший тригер (наприклад дихання сухим повітрям, фізичні вправи або манітол) використовують для індукування бронхоконстрикції (невеликого зменшення функції легенів, наприклад на 20 %).

Залежно від того, наскільки легко викликати цю зміну, тест може показувати, чи є гіперреактивність бронхів. У пацієнта при симптомах, подібних до астматичних, цей тест може виявити наявність астми.

Якщо ви приймаєте ліки проти астми, вам буде запропоновано припинити приймання препарату на певну кількість годин або за добу до бронхопровокаційного тесту. Обговоріть деталі проведення тесту зі своїм лікарем або лікарем функціональної діагностики.

Якщо у мене виникають труднощі з диханням вночі, чи пов’язано це з астмою?

Астма може викликати нічні симптоми, але є й інші захворювання, при яких вони можуть виникати. До цих захворювань належать:

  • обструктивні апное сну (переривчасте блокування верхніх дихальних шляхів під час сну);
  • рефлюкс (кислота переходить зі шлунка у горло);
  • проблеми з серцем.

Повідомте лікаря, якщо у вас є проблеми з диханням під час сну. Фахівець має провести дослідження для визначення точної природи проблеми.

Чи може розвинутися астма у людей похилого віку?

Астма може розвиватися в будь-якому віці, хоча частіше починається в дитинстві. Коли астма розвивається після 50-річного віку, маловірогідно, що вона має алергічну природу.

Чи може ожиріння впливати на астму?

Є дані про те, що ожиріння може збільшити ймовірність розвитку астми та ускладнювати контроль над нею.

Пацієнти  з астмою та ожирінням можуть бути менш чутливими до ліків проти астми. Здорове харчування, втрата зайвих кілограмів та прагнення до ідеальної ваги — дієві способи допомогти контролювати астму та зменшити її тяжкість у пацієнтів, що страждають ожирінням. Але їм також необхідні ліки проти астми.

Чи повинні всі люди з астмою пройти шкірний тест на алергію?

Корисно знати, чи є у когось алергія на певні речовини. Такі тести займають лише кілька хвилин.

Шкірний тест зазвичай роблять на шкірі передпліччя або на спині. Якщо у людини є алергія, про це буде свідчити реакція у вигляді папули й почервоніння у місці уколу.

Перед виконанням таких тестів потрібно припинити вживання деяких препаратів та проконсультуватися з лікарем.

Реакція на алерген при шкірному тесті не завжди означає, що у вас астма. Це також не завжди означає, що у вас будуть симптоми, якщо контактувати з цим алергеном, і що потрібно уникати цього чинника. Ви повинні обговорити результати тестів із лікарем-алергологом.

Чи можна діагностувати астму за допомогою рентгену грудної клітки?

Ні. Але іноді у лікаря може виникнути необхідність провести це дослідження.

Переважно рентген використовується для виключення інших діагнозів, які можуть викликати симптоми, подібні до астматичних.

Коментарі
Loading...